Σάββατο 21 Φεβρουαρίου 2009

H ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ 29 ΚΑΙ ΤΟΥ Ο9

Η οικονομική κρίση 1929 οδήγησε στον Ελληνογερμανικό πόλεμο. Στην κατοχή,στην καταλήστευση του εθνικού πλούτου, στην πείνα ,στο Ε.Α.Μ,και στον εμφύλιο.
Η οικονομική κρίση του 2009 οδηγεί στο Ελλάς-Γερμανία συμμαχία. Η Γερμανική κυβέρνηση αποφασίζει να στηρίξει την Ελληνική οικονομία για να μην οδηγηθεί στην κατάρρευση.
Πως αλλάζουν στ'αλήθεια οι καιροί.
Η στάση αυτή της Γερμανίας μπορεί να μας οδηγήσει σε μερικά συμπεράσματα για τις διαφορές ανάμεσα στην κρίση του 29 και του ο9.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 1. Η κρίση του 29 οδήγησε σε έναν καταστροφικό στρατιωτικό παγκόσμιο πόλεμο.
Η κρίση του 09 οδηγεί αναγκαστικά σε μια παγκόσμια οικονομική συνεργασία για το ξεπέρασμα της
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 2.Η κρίση του 29 υποχρέωσε το οικονομικό κατεστημένο της εποχής να χρησιμοποιήσει το φασισμό για τις ανάγκες ενός παγκόσμιου πολέμου. Σήμερα που ο πόλεμος δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα , δεν κρίνεται αναγκαία και η επιστροφή στο φασιστικό παρελθόν. Ο κίνδυνος ενός νέου φασισμού είναι περιορισμένος γιατί δεν εξυπηρετεί το σύστημα. Ο φασισμός του 40 οδήγησε στην Κινέζικη επανάσταση. Επανάληψη του φαινομένου μπορεί να οδηγήσει σε μία νέα παγκόσμια κομμουνιστική επανάσταση. Η ιστορία επαναλαμβάνεται μόνο ως φάρσα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ 3.Οι επαναστάσεις του 21ου αιώνα δεν θα έχουν καμία σχέση με τις βίαιες επαναστάσεις του 20ου αιώνα , 'όπως η Ρωσική , και Κινέζικη. Αν ο καπιταλισμός καταρρεύσει θα παραδώσει την εξουσία ειρηνικά , όπως έγινε με την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Μπήκαμε ήδη στην εποχή των ειρηνικών επαναστάσεων. Οι καπιταλιστές του 21ου αιώνα έχουν μελετήσει και αφομοιώσει τόσο καλά τον Μαρξισμό που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα , ότι, στην περίπτωση της κατάρρευσης κάθε βίαιη αντίσταση στην παράδοση της εξουσίας θα ήταν μάταιος κόπος αλλά και καταστροφική
Ο κίνδυνος μιας βίαιης κοινωνικής αναταραχής δεν βρίσκεται στη Δεξιά. Βρίσκεται συνολικά στην πολιτική Αριστερά που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο της κατάρρευσης. Δεν έχει επιστημονικά τεκμηριωμένο εναλλακτικό Σχέδιο Δράσης για μια κοινωνική αλλαγή.
"Οι καπιταλιστικές μεταρρυθμίσεις δεν προκύπτουν από την δύναμη των ισχυρών, αλλά από έλλειψη ισχύος των αδυνάτων. " έλεγε ο Μαρξ.
Το πρόβλημα της σημερινής κρίσης δεν βρίσκεται στην δύναμη των ισχυρών του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού. Το πρόβλημα βρίσκεται στην έλλειψη ισχύος των αδυνάτων. Καί γι΄αυτό οι ευθύνες τις σημερινής Αριστεράς ,στο σύνολό της, είναι τεράστιες.
Οι "παράπλευρες απώλειες ",στον σημερινό παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο μπορεί να είναι καταστροφικές για τους "αδύναμους" , εξαιτίας των λαθών της Αριστεράς στο σύνολό της.
Δυστυχώς ,αυτός ο κίνδυνος και η τεράστια ευθύνη, δεν φαίνεται να έχει γίνει αντιληπτή από όλες τις ηγεσίες της Αριστεράς. Φαίνεται πως απωθούν από τη σκέψη τους ότι τα λάθη στην πολιτική ισοδυναμούν με εγκλήματα.

17 σχόλια:

  1. 3 μαγικές λέξεις και το πρόβλημα της λαϊκής κυριαρχίας θα λυνόταν:

    Συντονισμός - Μαζικότητα - Κουλτούρα

    Αλλά ποιος πλέον αντιλαμβάνεται;

    Τα σέβη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάνο συμφωνώ απόλυτα με μόνο αλλαγή στη σειρά.
    Κουλτούρα-Συντονισμός-Μαζικότητα.
    Η κουλτούρα είναι προϋπόθεση για το συντονισμό και τη μαζικότητα.
    Νάσαι καλά.Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Sostos.
    Alla poios mas akouei?
    Otan stis xores pou iparxei aristera den prattei, den organonei, den kinitopoiei kai aplos omfaloskopei...
    Eno stis xores pou 3ekinise ousiastika i pagosmia krisi kai ap'opou prepei na 3ekinisoun sintonismenes prospatheies epilisis, ousiastika den iparxei aristera. Kai anaferomai kirios stin Ameriki (pou an theoreis oti prepei na iparxei dimosia igeia eisai kommounistis) kai ti Megali Vretania pou meta to Blair oi ergatikoi einai pia de3ioteroi ton de3ion.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Lalu Καλώς ήρθες στο "σπιτικό" μου.
    Λυπάμαι που πέρασα και από το δικό σου αλλά
    τα ελάχιστα αγγλικά μου δεν μου επέτρεψαν να διαβάσω τις αναρτήσεις σου.
    Όσο για την Αρστερά δεν χρειάζεται απογοήτευση.Και αυτή υποτάσεται στούς νόμους της εξέλιξης.
    Ζούμε το τέλος της παλαιάς Αριστεράς και την αρχή της γέννησης μιας καινούργιας.Η γενιά των 700 βάζει "τον θεμέλιο λίθο". Σε λίγο θα φανεί και το ισόγειο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με τα ζητήματα που θέτεις. Δεν ξέρω όμως αν η περίπτωση πολεμικών συγκρούσεων είναι μακρινή. Προσωπικά πιστεύω ότι η Ρωσία είναι ένας επικίνδυνος παράγοντας αν η τιμή του πετρελαίου πέσει περισσότερο και αναγκαστεί να χρεοκοπήσει.

    Το ίδιο ισχύει αν συνεχίσει περισσότερο η οικονομική κρίση και φτάσει στα μεγέθη του κραχ του 1929 όπου δεν έχει φτάσει ακόμη σε καμία περίπτωση.

    Η Κίνα κρατάει στα χέρια της το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμού των ΗΠΑ.

    Θεωρώ ότι όντως η αριστερά δεν σκέφτεται σοβαρά τα ενδεχόμενα αλλά και το ότι η περίπτωση πολεμικών αναταραχών δεν αποκλείεται καθόλου, ιδίως στην Ελλάδα που ήδη έχουμε διάφορα προβλήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλή και καλοπροαίρετη η κριτική σου φίλε Αντίλογε, και σου δίνω δίκιο.

    Όμως στο θέμα της σύγκρουσης θα συμφωνήσω με τον Greek Rider . Φυσικά κανένας μας δεν μπορεί να αποδείξει τίποτα γιατί δεν έχει στοιχεία. Βλέπεις όσο κιαν μας μιλάνε για κρίση, το κραχ δεν έγινε ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @greec Rider ,@Iptamenos Ollandos.
    Δεν αναφέροναι στο ενδεχόμενο τοπικών πολέμων,αλλα ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου.
    Και ο Α΄ και ο Β'παγκόσμιος πόλεμος έγιναν για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων των κατακτημένων χορών.(πόλεμος Ιρακ).
    Σήμερα που ο πλανήτης ερημοποιείται από άποψη φυσικών πόρων ,δεν υπάρχει κίνητρο για ένα παγκόσμιο μοίρασμα αυτών των πόρων.
    Και εκεί ακόμη που υπάρχουν φυσικοί πόροι όπως στο Ιράκ,η κατοχή είναι ασύμφωρη οικονομικά.Η δυνατότητα ανάπτυξης ισχυρών αντιστασιακών κινημάτων καθιστά την κατοχή ασύμφωρη.Η εγκατάλειψη του Ιράκ από τους Αμερικανούς επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ισως αντί ενός γενικευμένου πολέμου να υπάρξουν πολλοί περιφερειακοί πόλεμοι για να κινηθούν οι πολεμικές βιομηχανίες και άρα και οι οικονομίες του καπιταλιστικού κέντρου.Αλλωστε η κρίση του '29 δεν ξεπεράστηκε όπως λανθασμένα λέγεται από την πολιτική του New deal Ρούζβελτ- Κευνς αλλά από την κινητοποίηση και ανάπτυξη της πολεμικής βιομηχανίας. Αν δούμε για παράδειγμα τον δείκτη της ανεργίας στην Αμερική του 1939 είναι 14% ,πολύ υψηλότερα δηλαδή από του 1929. Επειδή όμως ο γενικευμένος πόλεμος κρίνεται ασύμφορος όπως αναφέρεις, ίσως υπάξουν περιφερειακοί και μάλιστα σε μεγάλη συχνότητα. Η Ελλάδα θα πρέπει να επαγρυπνεί και η αριστερά να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ΤΟ ΣΑΡΑΚΙ.
    Έχεις δίκαιο για τη δυνατότα περιφερειακών πολέμων. Εγώ αναφέρθηκα στην πιθανότητα ενός
    τρίου παγκόσμιου πολέμου ,που πιστέυω πως δεν συντρέχουν οι αναγκαίες προυποθέσεις.
    Ακόμη όμως και πριφερειακοί πόλεμοι θα γίνονται με δυσκολία ,γιατί το κόστος διεξαγωγής του είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση
    με το κέρδος που να προκύψει. Το παράδειγμα Ρωσίας-Γεωργίας μας δείχνει ότι και οι περιφερειακοί πόλεμοι θα είναι μικρήε έκτασης και ολιγοήμεροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Περιφερειακοί πόλεμοι μικρής έκτασης και διάρκειας, που πλέον ονομάζονται θερμά επεισόδια, είναι ο σύγχρονος τρόπος σκέψης που μοιάζει να επικρατεί. Φυσικά θα την πληρώσουν, όπως πάντα, οι οικονομικά ασθενέστεροι και οι κατέχοντας την οποιαδήποτε μορφή φυσικού πλούτου που θα μπορούσε να ενδιαφέρει τους ισχυρούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Φθα: Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου.Όμως σε έναν πλανήτη που ερημοποιείται τα κράτη με πλούσιους φυσικούς πόρους είναι λίγα.Αλλά και το κόστος ενός πολέμου (βλεπε Ιράκ) είναι δυσβάσταχτο σε σχέση με την αξία των φυσικών πόρων της κατακτημένης χώρας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αυτό με το οικολογικό φασισμό, εσύ το ανακάλυψες; Έχει ενδιαφερον, δεν ξανασυναντήθηκα με αυτή τη ιδέα και δεν την κατάλαβα ουσιαστηκά.
    Πολύ ωραίο το μπλογκ σου, συγχαρητήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. @Συσσι....θα σου απαντήσω με ένα παράδειγμα για το τί εννοώ οικολογικό φασισμό.
    Από την οροσειρά της Πίνδου έχουν η τείνουν να εξαφανιστούν δύο κατηγορίες άγριων ζώων.

    Α κατηγορία 1)Τό ελάφι.2)Ο λαγός 3)Το ζαρκάδι 4)Η πέρδικα.5)Ο αγριοχοιρος.

    Β.κατηγορία.1)Αρκούδα 2)λύκος 3)οχιά 4)αλεπού.
    Τα πρώτα ζώα είναι συνδεδεμένα στη συνήδειση του κόσμου, με την καλοσύνη,το συναίσθημα,την ωφελιμότητα και τη συνεργασία με τον άνθρωπο.
    Η δέυτερη κατηγορία είναι συνδεμένα με το κακό, την εχθρότητα, την επικινδυνότητα,την αγιότητα, την αρπακτικότητα.
    Όλη η δεύτερη κατηγορία ανήκει στα προστατευόμενα και διαδιδόμενα από κάποιους οικολόγους.
    Η δέυτερη κατηγορία έχει εγκαταλειφθεί στη μοίρα της. Αυτό δεν μπορεί να είναι τυχαίο.
    Αυτό εγώ θεωρώ οικοφασιμό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Τα προστατευόμενα είδη είναι οι τραπεζήτες, οι επειχηρηματίες και οι έμποροι ενώ οι μικροί έχουν εγκαταλειφθεί στη μοίρα τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πολύ αισιοδοξία κυριαρχεί στο πόστ.

    Η αισιοδοξία είναι καλή, εκτός και αν αποδειχτεί αιθεροπερίπατος.

    γράφεις: ΄"Ο κίνδυνος μιας βίαιης κοινωνικής αναταραχής δεν βρίσκεται στη Δεξιά. Βρίσκεται συνολικά στην πολιτική Αριστερά που δεν είναι κατάλληλα προετοιμασμένη για το ενδεχόμενο της κατάρρευσης".

    Αμα είναι κοινωνική αναταραχή, πως την χρεώνεις δεξιά η αριστερά; Η είναι κοινωνική αναταραχή ή είναι αριστερό ή δεξιό πραξικόπημα ή επανάσταση ανάλογα. Αλλά κοινωνκή αναταραχή δεν είναι.

    Τωρα γιατι κώλυσα σε αυτη τη πρόταση; έ, έτσι στη τύχη την πήρα.
    Ολα όσα γράφεις πάσχουν λιγάκι, συγνώμη δηλαδή, αλλά σε δύσκολους καιρούς νομίζω ότι πρέπει να είμαστε πιο προσγειωμένοι.

    καλό μήνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @ange-ta:
    Προσγείωση ναι αλλά στο έδαφος της πραγματικότητας και όχι στην ανεδαφική επιθυμία μας.
    Σήερα στίς κρίσιμες αυτές στιγμές χρειάζεται να κανουμε "την πραγματικότητα επιθυμία μας και όχι την επιθυμία μας πραγματικότητα".
    Και η γνώση της πραγματικότητας θέλει πολύ δουλειά και κύρια διαφορετικό τρόπο σκέψεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή