Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2009

ΑΓΡΟΤΕΣ-ΝΕΟΛΑΙΑ ΙΔΙΑ ΓΕΥΣΗ



Αυτές τις μέρες με την πρωτοφανή κινητοποίηση των αγροτών ένα ερώτημα πλανάται στις δημόσιες συζητήσεις. Γιατί η κυβέρνηση αφού εγνώριζε τις προθέσεις των αγροτών , δεν ανακοίνωσε νωρίτερα το πακέτο των μετρων των 500 εκ . ευρώ , για να προλάβει τι κινητοποιήσεις.

Μα ακριβώς γιατί δεν ήθελε να τις προλάβει. Γιατί ήξερε καλύτερα από τον καθένα ότι οποιαδήποτε κινητοποίηση των αγροτών , κάτω από τις σημερινές συνθήκες , δεν μπορούσε παρά να λειτουργήσει , σαν βαλβίδα ασφαλείας σε μια χύτρα που βράζει.

Η νεολαία της αγροτιάς ζώντας στο πετσί της το αγροτικό πρόβλημα , κατέβηκε στούς δρόμους διεκδικώντας ένα Εθνικό Σχεδίο Δράσης για την γεωργία του μέλοντος.

Όπως και οι μαθητές έτσι και οι νέοι αγρότες διεκδικούν ένα καλύτερο μέλον για τη ζωή τους. Διεκδικούν μια μακροπρόθεσμη λύση στα προβλήματά τους. Βλέπουν καθαρά το αδιέξοδο στο οποίο οδηγούνται και τρομάζουν.

Η κυβέρνηση και το σύστημα γνωρίζουν πολύ καλά ποιό πρέπει και μπορεί να είναι ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη γεωργία. Δεν κινείται όμως προς την κατέυθυνση αυτή γιατί θίγονται τεράστια οικονομικά συμφέροντα.

Από την άλλη πλευρά η πολιτική Αριστερά , ενσωματομένη στο σύστημα ,ούτε θέλει αλλά και ούτε μπορεί να προτείνει ένα τέτοιο σχέδιο. Λειτουργεί σαν συντεχνιακός εκπρόσωπος ενός τμήμταος της αγροτιάς για ψηφοθηρικούς λόγους.

Έτσι ,σε μια στιγμή που η αγροτική οικονομία αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, οι αγρότες βρίσκονται "επι ξύλου κρεμάμενοι". Βρίσκονται μροστά σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο.

Κανείς δεν τούς προτείνει μια λύση για το αδιέξοδο. Οι ίδιοι είναι αδύνατον να την βρούν γιατί τους λείπει η κατάλληλη επιστημονική γνώση. Και από την άλλη μεριά οι κομματικοί αγροτοπατέρες αδιαφορούν για το πρόβλημα. Αρκούνται στα προνόμια της "καρέκλας" που κάθονται.

Κάτω από τέτοιες συνθήκες οποιαδήποτε κινητοποίηση είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Αργά η γρήγορα θα οδηγθεί στη φθορά και την υποχώρηση. Η οργή ενός κόσμου που "βράζει" θα οδηγηθεί στην εκτόνωση. Και η κυβέρνη θα έχει ήσυχο το κεφάλι της για ένα χρόνο , μέχρι τον επόμενο χειμώνα

Από την άλλη μεριά η καλλιέργεια της κινδυνολογίας και του φόβου στη μεσαία τάξη , δημιουργώντας συντηρητικά αντανακλαστικά , οδηγούν τους δυσαρεστημένους της Ν.Δ στην επιστροφή της καμματικής τους ασφάλειας.

Κάτω από τις σημερινές συνθήκες της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο να αποτρέπει λαϊκές κινητοποιήσεις , που από την αρχή είναι γνωστό ότι θα οδηγηθούν σε αδιέξοδο.

Το κέρδος της είναι διπλό σ'αυτές τις περιπτώσεις. Εκτόνωση της δυσαρέσκειας από τη μιά ,και "άγρα ψήφο" από την άλλη.

Όμως μια λαϊκή παροιμία λέει πως "ο θεός αγαπάει τον κλέφτη , αγαπάει όμως και τον νοικοκύρη."

Παρά το αδιέξοδο και τον εκφυλλισμό τους , οι κινητοποιήσεις αυτές δεν παύουν να είναι μια σημαντική επένδυση για το λαϊκό κίνημα. Με τους αγώνες αυτούς οι νεολαία συνειδητοποιεί μέσα από την πράξη , την τεράστια δύναμη του οργανωμένου αγώνα.

Όταν η δική τους Αριστερά θα έχει έτοιμο το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη γεωργία και τη νεολαία , το κίνημά τους δεν πρόκειται να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Ο δόμος για τη διέξοδο θα είναι ανοιχτός και φωτεισμένος.

Και τότε ούτε οι αγρότες ,ούτε η νεολαία θα κάνουν πίσω.

2 σχόλια:

  1. Ευχές για όμορφο Μήνα Ζήση...Για έναν όμορφο μα και δημιουργικό Μήνα!
    Καλή σου μέρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλώς τηνε την πέρδικα
    από την γειτονιά μου.
    Νάσαι καλά anasrasia.
    Καλό Μήνα έστω και καθυστερημένα
    λόγω απουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή