Τρίτη 8 Δεκεμβρίου 2009

Η ΓΕΝΙΑ ΤΗΣ ΟΡΓΗΣ ΧΩΡΙΣ ΕΛΠΙΔΑ

Ολόκληρη η κοινωνία αποδέχεται πως τα Δεκεμβριανά είναι το ξέσπασμα της οργής μιας γενιάς χωρίς ελπίδα. Ο πυρετός μιας κοινωνίας που βρίσκεται σε αδιέξοδο. Ποια όμως μπορεί να είναι η διέξοδος;
.
Κατά την ταπεινή μου γνώμη η λύση βρίσκεται σ΄αυτό που είπε ο Χριστός. "Γνώσεσθαι την αλήθεια και η αλήθεια ελευθερώσαι υμάς". Η αλήθεια είναι η μήτρα που γεννάει την ελπίδα. Χωρίς αυτήν όλη η κοινωνία θα μένει χωρίς ελπίδα.
.
Τι μας εμποδίζει όμως να δούμε την αλήθεια;
.
"Οι κοινωνίες και οι κοινωνικές τάξεις που βρίσκονται σε παρακμή είναι συνήθως εκείνες που επιμένουν πιο φανατικά στους μύθους τους , για το λόγο ότι δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την αλήθεια". (Ε. Φρομ. ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΔΕΣΜΑ ΤΗΣ ΑΥΤΑΠΑΤΗΣ. σελ.164).
.
Οι κοινωνικές τάξεις που βρίσκονται σε παρακμή αποτελούν το εμπόδιο της κοινωνίας για τη γνώση της αλήθειας. Γιατί δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από την αλήθεια.
.
Ποιες όμως είναι αυτές οι τάξεις στη σημερινή κοινωνία;
.
Μα είναι ολοφάνερο η αστική και η μικροαστική.
.
Δεν υπάρχει λοιπόν σήμερα ελπίδα για την αλήθεια;
.
"Και αντίστροφα , κοινωνίες η κοινωνικές τάξεις που προσβλέπουν σε ένα καλύτερο μέλλον εξασφαλίζουν συνθήκες που διευκολύνουν τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας , προπαντός αν αυτή η συνειδητοποίηση θα τους βοηθήσει να κάνουν τις αναγκαίες αλλαγές". (Ε.Φρομ. στην ίδια σελίδα).
.
Υπάρχει σήμερα μια τέτοια κοινωνική τάξη που να "προσβλέπει σε ένα καλύτερο μέλλον" και "να εξασφαλίζει τις συνθήκες που διευκολύνουν τη συνειδητοποίηση της πραγματικότητας", την γνώση της αλήθειας;
.
Ναι υπάρχει. Είναι η γενιά των 700. Είναι η γενιά του Δεκέμβρη. Είναι το πνευματικό και επιστημονικό προλεταριάτο . Είναι τα παιδιά της μικροαστικής τάξης. Γιαυτό και στρέφονται με τόση οργή ενάντια στους γονείς τους ,που είναι μια τάξη σε παρακμή.
.
"Ουδέν κρυφόν υπό τον ήλιον". Η αλήθεια αργά η γρήγορα θα λάμψει. Και μέσα από την μήτρα της αλήθειας θα γεννηθεί η ελπίδα της νέας γενιάς.
.
Το πρώτο βήμα έγινε. Είναι το σύνθημα της νεολαίας " Ο Δεκέμβρης δεν είναι η απάντηση , είναι η ερώτηση". Η ερώτηση είναι το πρώτο βήμα , είναι η πηγή της αλήθειας. Το πρώτο βήμα έγινε. Το νερό μπήκε στο αυλάκι..
.
Κανείς δεν μπορεί να το γυρίσει πίσω.
.

2 σχόλια: