Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2009

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ..ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝΑ ΑΛΟΓΑ

Εδώ και είκοσι χρόνια όλοι μας μιλάμε για μια "αειφόρο ανάπτυξη", για μια "βιώσιμη ανάπτυξη". Σε πείσμα όλων η ζωή μας απάντησε με το "γερό χαστούκι", μιας πρωτοφανούς κρίσης.

Αειφόρος ανάπτυξη δεν σημαίνει παρά ,συνεχόμενη , μόνιμη , "αθάνατη " ανάπτυξη. Σημαίνει ανάπτυξή ,χωρίς ύφεση , χωρίς κρίση. Σημαίνει αιώνια ανάπτυξη.

Αειφόρος ανάπτυξη: Μια ουτοπική επιθυμία των προνομιούχων αυτής της κοινωνίας Μία παρηγοριά στον άρρωστο ώσπου να βγει η ψυχή του. Μια προσπάθεια να κάνουμε την επιθυμία μας πραγματικότητα , κόντρα στην ίδια την πραγματικότητα.

Και αναρωτιέμαι: Είναι δυνατόν να υπάρξει ανάπτυξη χωρίς ύφεση και κρίση; Και αντίστροφα είναι δυνατόν να υπάρχει ύφεση και κρίση χωρίς την ανάπτυξη; Η σημερινή κρίση δεν είναι αποτέλεσμα της "χθεσινής" ανάπτυξης; Και η "χθεσινή" ανάπτυξη δεν ήταν αποτέλεσμα της προηγούμενης κρίσης;

Ανάπτυξη και κρίση είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Της οικονομίας κάθε κοινωνίας. Δεν μπορεί να υπάρξει η μία χωρίς την άλλη. Όπως,στον μαγνήτη , δεν μπορεί να υπάρξει θετικός πόλος χωρίς τον αρνητικό. Η αντίθεση , ανάπτυξη - κρίση είναι η ατμομηχανή της κοινωνικής προόδου.

Όποιος επιδιώκει να πετύχει την αειφορία ενός αναπτυξιακού μοντέλου , το πληρώνει ακριβά με μια ακόμη μεγαλύτερη κρίση.

Κανένα μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης δεν ήταν στο παρελθόν , ούτε μπορεί να είναι και στο μέλλον αειφορικό. Αυτό μας διδάσκει η ιστορία του φεουδαρχικού αλλά και του κομμουνιστικού μοντέλου. Οι προνομιούχοι αυτών των συστημάτων πίστευαν στην αειφορία τους. Το πλήρωσαν ακριβά με μια κατάρρευση , και αμέτρητα θύματα της φτωχολογιάς.

Οι νόμοι της οικονομίας είναι αμέτρητοι. Αυτοί που γνωρίζουμε είναι ελάχιστη. Κάθε οικονομική κρίση είναι ένα κόκκινο λαμπάκι που μας προειδοποιεί πως κάποιον άγνωστο νόμο παραβιάζουμε Όταν τον ανακαλύψουμε και τον εφαρμόσουμε στην πράξη ,έρχεται η ανάπτυξη Μέχρι κάποια νέα παραβίαση κάποιου άγνωστου νόμου μας ξανανάψει το κόκκινο λαμπάκι της κρίσης. Η κοινωνία προχωράει στο δρόμο της εξέλιξης παρακολουθώντας το σηματοδότη του πράσινου(ανάπτυξη) και του κόκκινου (κρίση) σήματος.

Η θεωρία της αειφορικής ανάπτυξης δεν είναι παρά μια αντιδραστική ουτοπία των προνομιούχων αυτής της κοινωνίας.

Όσο περισσότερο επιμένουν και προσμένουν από αυτήν την θεωρία , τόσο η επόμενη κρίση θα είναι μεγαλύτερη. Όσο εξακολουθούμε να πιστεύουμε σ΄αυτό το δόγμα ,τόσο τα θύματα της επόμενης κρίσης θα είναι πολύ περισσότερα.

Κάθε μοντέλο ανάπτυξης είναι ένας ζωντανός οργανισμός. Όπως δεν μπορεί να υπάρξει "αειφορία", δηλαδή αθανασία για τους ζωντανούς οργανισμούς , το ίδιο δεν μπορεί να υπάρξει και για τα μοντέλα ανάπτυξης.

5 σχόλια:

  1. εγω με το φτωχο μου μυαλο ξερω οτι καθε κριση και καθε πολεμος ειναι κατασκευασμενος για τα μεγαλα συμφεροντα ....
    και καθε Χ χρονια ... γινετε αυτο για να υπαρξει παλι η αναλογη ,,αναπτυξη,, ....

    αλλωστε οπως πιστευω ... πρεπει να πιασεις πατο για να υπαρχει μονο ανωδος ....

    την καλημερα μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. @korinoskilo:
    Κάθε σχόλιό σου και μια σπαζοκεφαλιά για μένα.
    Έχω την γνώμη πως η κρίση δεν είναι κατακευασμένη απο τα μεγάλα συμφέροντα.
    Όνειρό τους είναι η αειφόρος ανάπτυξη.
    Ο πόλεμος όμως είναι κατασκευασμένος για να ξεπεράσουν την κρίση.
    Συμφωνώ "πως πρέπει να πιάσεις πάτο για να υπάρχει άνοδος.Με θύματα όμως τη φτωχολογιά πυ "δεν έχει να τα μέσα να κολυμπίσει.
    Το σχόλιό σου πολύ σημαντικό για μένα.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. σοβρη σπαζοκεφαλια λοιπον :)

    ειδες ποτε σε πολεμο ή σε κρισης να την πληρωνουν τιποτα πλουσιοι ή ,,αρχοντες,, μιας χωρας?

    η φτωχολογια ειναι μεγαλητερη σε αριθμο... και τα θυματα πρεπει να ειναι πολλα παντα :)


    καλο βραδυ και ελπιζω να μην σε σπαζοκεφαλιασα παλι.....
    ετοιμαζω και το ποστ που σου υποσχεθικα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Korin;oskilo:
    Ελπίζω να μην έγινε παρανόηση της λέξης
    "σπαζοκεφαλιά". Σε καμιά περίτωση δεν εννοώ
    πως δεν τα καταλαβαίνω.Ακριβώς το αντίθετο ήθελα να πώ.Τα σχόλιά σου είναι μια άσκηση για την σκέψη μου , με την ένοια πως με κάνουν να σκεφτώ πράγματα που δεν τα είχα σκεφτεί.Και από την άλλη πρέπει να σκεφτώ πολύ για την απάντηση.
    Εάν έγινε παρανόηση ζητώ συγνώμη.
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. οχι καμια παρανοηση ....
    το χαιρομαι ιδιαιτερα...
    γιατι ξερω οτι κατανοεις ...
    αλλιως θα εγραφα αλλα σχολια ;)


    καλο βραδυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή